Itt a tavasz, a gombászok pedig megrohamozzák az erdőt, hogy tele szedhessék a kosarukat ezzel a fura fallikus képződménnyel, a kucsmagombával.
Férfias a megjelenése, illata a szakirodalom szerint kellemes, de jónéhány őszinte mikológus[1] szerint egyszerűen csak spermatikus. Az első avar alól kikandikáló faj az évben, melyet már érdemes gyűjteni: először a cseh kucsmagomba jelenik meg a lombos erdőkben, bozótosokban, megfelelő mennyiségű csapadék után. A tavaszi áradások hatására a felázott talajon akár március közepén, végén is megtalálható.
[1] gombaszakértő
De hogyan tud az elsők között lenni? A különleges tápanyagraktározási képességének köszönhetően. Módosult gombafonalaiból tömör képződményt hoz létre, az úgynevezett szkleróciumot, így amíg a többi gombafaj a téli álmát alussza, addigra ő már képes teljes termőtestet létrehozni. Emellett korhadékot is bont, így igencsak hasznos gomba. A tönkjének nincs nagy gasztronómiai értéke, elsősorban a süveget érdemes elfogyasztani. Ha ezt alaposan megnézzük, akkor láthatjuk, hogy kicsi csészécskékből (apotéciumok) áll, így látványos alakzatokat hoz létre egy-egy egyed.
Magyarországon öt kucsmagomba faj található, amit piacon is beszerezhetünk, felfedezhetjük a hegyes, az ízletes, a fattyú és a pusztai kucsmákat is az árusoknál. Tőlünk nyugatabbra az ízletes kucsmagomba a vargánya értékével vetekszik, ami érthető is, hiszen sokféleképpen elkészíthető. Azonban nem árt tudni, hogy minimum 20 perc hőkezelés kell fogyasztás előtt, mivel egyéni érzékenységet, gyomorfájást okozhat a fogyasztása. A kucsmák íze remekül harmonizál a turbolyával, érdemes kísérletezni vele. Bármelyik kucsmát elkészíthetjük rizses ételnek, levesnek, míg az ízletest és a pusztait meg is tudjuk tölteni, a libamájat nagyon szereti, velünk együtt. :)
További receptek könyvünkben.
Ha az erdőt járva találunk gombát, minden esetben mutassuk meg szakellenőrnek fogyasztás előtt!
Libamájjal töltött pusztai vagy ízletes kucsmagomba
Elkészítési idő:
Előkészítés: 5 perc
Sütés / főzés: 20 perc
Hány adagra elég?
Adagok: 2
Hozzávalók:
- 15 dekagramm libamáj
- 30 dekagramm kucsmagomba
- 1 deciliter vörösbor
- 10 darab aszalt szilva
- 10 dekagramm szalonna
Leírás:
Az apróra vágott libamájat összekeverjük a vörösborban áztatott, majd lecsöpögtetett, kis kockákra vágott aszalt szilvával. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a kucsmagombát, szalonnába tekerjük, előmelegített (200 fok) sütőben megsütjük 20 perc alatt. Libamáj helyett használhatunk libamáj pástétomot is.
Kéksajtos, kucsmagombás rizs
Elkészítési idő:
Előkészítés: 10 perc
Sütés / főzés: 18 perc
Hány adagra elég?
Adagok: 2
Hozzávalók:
- 25 dekagramm kucsmagomba
- 1 marék medvehagyma
- 3 csésze főtt rizs
- 10 dekagramm kékpenészes sajt
- 1 doboz tejföl
Leírás:
Vajat olvasztunk, rátesszük a darabolt gombát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 10 percig pároljuk. Kevés levet hagyunk rajta. A hagymát apróra vágjuk, a főzés végén a gombához tesszük. Az egészet a levével együtt átforgatjuk a rizzsel, tűzálló tál aljába simítjuk. Meglocsoljuk a sajt és a tejföl keverékével, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.